Californië

Kaart CaliforniaCalifornia mottocalifornia flag

Feiten en cijfers

California populatie: 37.254.000
Hoofdstad: Sacramento
Motto van de staat: Eureka (I found it)
Bijnaam : The Golden State
Oppervlakte: 155.954 sq Mi = 403.934 sq km (10 x Nederland)

Korte impressie

Sinds 1968 draagt Californië de bijnaam: ‘The golden state’. De staat heeft dit deels te danken aan de gold rushes die in recent verleden goudzoekers naar deze staat lokten. De state flower is dan ook de golden poppy. California state flowerVolgens sommigen is de bijnaam ook afgeleid van de American Dream, waarin ‘naar het westen trekken’ stond voor het vinden van geluk en rijkdom. Verder naar het westen dan California kan men niet in de VS, dus werd California voor veel gelukzoekers het eindpunt op deze trek naar het westen. Californië heeft (mede daardoor?) de meeste inwoners van alle staten in de US.

petalumaHet hoogste en het laagste punt in continentaal US bevinden zich in Californië. Het laagste is 282 feet onder zeeniveau in Death Valley en het hoogste 14.500 feet op Mount Whitney.
Californië kent veel verschillende klimaten, met verschillende landschappen als gevolg. Het zuidoosten van de staat bestaat uit woestijn en bergen waar het heet en droog is. Dit in tegenstelling tot het noordwesten waar de regenval kan oplopen tot meer dan 3000 mm per jaar.
California kent een verbijsterende 70% zonuren. Daaraan dankt de staat ook haar grootste inkomstenbron: de landbouw. Katoen, rijst, noten, knoflook, sinaasappels en ander fruit; het is alom aanwezig in California. Plus een nog steeds groeiende wijnbouw.

Yosemite NPMet steden zoals Los Angeles, San Diego, San Jose, Sacramento and San Francisco, is ook California’s stedelijk gebied erg divers en interessant. Deze steden staan allen in de top 15 van dichtst bevolkte steden van de US. Gelukkig bieden schitterende natuurparken als Death Valley, Joshua Tree, Yosemite en the Redwoods hier tegenwicht aan. Minstens zo interessant zijn minder bekende, maar niet minder mooie parken zoals Lassen Volcanos en Channel Islands.

America’s Tent Lodges in California

De tent lodges zijn in 2016 in California te vinden in Mariposa (vlakbij Yosemite), Lake Isabella (vlakbij Sequoia en Death Valley), en in San Diego